Vragen over Kleenex? We helpen u graag verder!

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel zakdoekjes zitten er in een doos Kleenex®?

  +

  Op alle Kleenex®-dozen staat de volgende informatie: het aantal zakdoekjes, de grootte van de zakdoekjes en het aantal lagen.

 • Hoeveel verschillende soorten Kleenex® bestaan er?

  +

  Het merk Kleenex® biedt u een brede waaier van zakdoekjes aan waarvan de zachtheid, de sterkte en het absorptievermogen precies zijn afgestemd op het dagelijkse gebruik. U vindt bijkomende informatie op deze website in de rubriek 'Producten'.

 • Waar kan ik de Kleenex® producten kopen?

  +

  De producten van Kleenex® zijn te koop in de meeste grootwarenhuizen.

 • Ik zag op mijn doos Kleenex® het symbool voor recycleerbaar papier staan. Zijn de Kleenex®-zakdoekjes van recycleerbare vezels gemaakt?

  +

  Dit symbool verwijst slechts naar de samenstelling van de kartonnen doos. De Kleenex®-zakdoekjes die erin zitten, bestaan voor bijna 100 % uit nieuwe vezels. We gebruiken nieuwe vezels in onze zakdoekjes om de superieure zachtheid te waarborgen die onze consumenten verwachten.

 • Kunt u het fabricageproces van de Kleenex®-zakdoekjes beschrijven?

  +

  De fabrieken die de pulp fabriceren, bevinden zich over het algemeen in de nabijheid van een bosgebied, terwijl de fabrieken die de zakdoekjes maken meestal in de buurt van de voornaamste afzetmarkten gevestigd zijn. In de zakdoekenfabriek gaan de pulpbalen in de hydropulper, een soort reusachtige elektrische mixer. Die vermengt de pulp met water tot een pulpbrij die we stock of furnish noemen.

   

  Naarmate deze brij door de machine gaat, wordt er steeds meer water toegevoegd, zodat er uiteindelijk een minder dik mengsel ontstaat dat voor 99 % uit water bestaat. De cellulosevezels worden vervolgens in refiners zorgvuldig gescheiden, waarna de cellulosewattenmachine er vliezen of vellen van maakt. Wanneer de vellen enkele seconden later uit de machine komen, bestaan ze voor 95 % uit vezels en voor slechts 5 % uit water. Meestal wordt het merendeel van het proceswater gerecycleerd. Het water dat niet wordt hergebruikt, wordt gezuiverd vóór het wordt geloosd. Regelmatige controles en een permanent toezicht waarborgen dat het water dat de fabriek verlaat, aande minimale kwaliteitsnormen beantwoordt of deze zelfs overtreft.

   

  Een transportband brengt de vellen dan naar de droogafdeling. Daar worden ze tegen een met stoom verwarmde droogcilinder aangedrukt en er vervolgens, wanneer ze droog zijn, weer afgehaald. Daarna wordt het papier op brede rollen gedraaid

   

  De brede rollen gaan naar een rewinder die 2 lagen samenvoegt, waarna de rollen naar de perswals gaan om het oppervlak nog gladder en zachter te maken. Dan worden de rollen versneden, opnieuw opgerold, getest en overgebracht naar de stockeringsruimten. Ze zijn dan klaar om tot Kleenex®-zakdoekjes te worden verwerkt.

   

  Op de verwerkingsafdeling worden verscheidene rollen tegelijk op de multivouwer geplaatst die de zakdoekjes in één continu proces in elkaar vouwt, versnijdt en in de Kleenex®-dozen legt. De dozen gaan van daar rechtstreeks naar een verschepingscontainer. Doordat de zakdoeken in elkaar worden gevouwen, verschijnt er automatisch een nieuwe zakdoek telkens wanneer u er eentje uit de doos neemt.

   

  Tijdens het volledige fabricageproces probeert Kimberly-Clark voortdurend te besparen op de energie die elke afdeling verbruikt. Alle vestigingen van de groep hebben een energiebesparingsplan en krijgen technische steun en bijstand van een gespecialiseerd intern team. Kimberly-Clark heeft zich er ook toe verbonden om steeds minder afval te storten. Elke vestiging levert inspanningen om haar hoeveelheid afval te verminderen en meer te recycleren.

 • Wanneer werden de Kleenex®-zakdoekjes uitgevonden?

  +

  De Kleenex®-zakdoekjes verschenen in 1924 voor het eerst op de markt. Ze werden verkocht in dozen van 100 zakdoekjes die 65 dollarcent kostten. Hoewel ze aanvankelijk waren bedoeld om gezichtscrèmes mee te verwijderen, gebruikten de mensen ze ook op allerlei andere manieren, en vooral als wegwerpzakdoek. In 1930 werd de reclame daar ook op afgestemd. Op dit ogenblik is Kleenex® het meest verkochte merk. Kleenex® vierde in 2014 zijn 90e verjaardag.

 • Waar komt de naam Kleenex® vandaan?

  +

  Om uit te leggen waar de naam van de Kleenex®-zakdoekjes vandaan komt, moeten we teruggaan naar 1920, het jaar waarin we ons eerste product ontwikkelden: de KOTEX®-maandverbanden. De naam van ons gedeponeerde merk Kotex® werd afgeleid van de Engelse woorden cotton texture. Bovendien is het een korte naam, makkelijk om uit te spreken, makkelijk om te onthouden en makkelijk om uit te leggen. De Kleenex®-zakdoekjes waren aanvankelijk – in 1924 – bedoeld om gezichtscrèmes mee te verwijderen. 'Kleen' verwees dus naar het reinigende effect van het product. De 'ex' werd eraan toegevoegd naar analogie met Kotex®, omdat het de bedoeling was een productenfamilie te creëren. Het handelsmerk Kleenex® werd gedeponeerd bij het Amerikaanse Patentenbureau als een merknaam die slechts mag worden gebruikt om te verwijzen naar de producten die door Kimberly-Clark worden gefabriceerd.

 • Van welke bomen worden de Kleenex®-zakdoekjes gemaakt?

  +

  Van zorgvuldig geselecteerde soorten, zoals de gewone spar, de esdoorn en de eucalyptus. Zij bevatten fijne houtvezels die bijdragen tot de zachtheid, de sterkte en het absorptievermogen die zo kenmerkend zijn voor de Kleenex®-zakdoeken.

 • Zijn de Kleenex®-dozen recycleerbaar?

  +

  Onze kartonnen dozen zijn volledig recycleerbaar. Ze worden aanvaard door alle recyclagefabrieken. Bovendien hebben alle Kleenex® producten het FSC-certificaat.

 • Waar komt de pulp vandaan?

  +

  Om zakdoeken van superieure kwaliteit te maken – zoals die van Kleenex® - zijn cellulosevezels van superieure kwaliteit nodig. De pulp die wij kopen, is afkomstig van vele verschillende bronnen. Ongeveer 10 % van de pulp die we gebruiken, is afkomstig van de productievestigingen van Kimberly-Clark. Kimberly-Clark bezit zelf geen bossen maar koopt uitsluitend vezels die afkomstig zijn van bossen die worden beheerd volgens de principes van duurzame ontwikkeling. Het geselecteerde hout wordt naar de fabriek gebracht in de vorm van houtsnippers of –blokken. De blokken worden gewassen, de schors wordt verwijderd en vervolgens worden ze tot kleine, uniforme snippers herleid. De snippers ondergaan dan een procedé om de cellulosevezels te scheiden van de rest. De houtpulp wordt daarna verder verwerkt tot het afgewerkte product.

 • Zijn de Kleenex®-zakdoekjes biologisch afbreekbaar en mogen we ze in de wc gooien?

  +

  De Kleenex®-zakdoekjes zijn gemaakt van biologisch afbreekbare cellulosevezels. Aangezien er aan de zakdoekjes een additief wordt toegevoegd om ze sterker te maken, breken ze niet even snel af als wc-papier. Daarom raden we u aan om uw gebruikte Kleenex®-zakdoekjes in een vuilnisbak te gooien.

Copyright

*Alle namen, logo's en handelsmerken zijn eigendom van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. of haar dochterondernemingen. Uw bezoek aan deze website en het gebruik van de informatie daarop is onderworpen aan de voorwaarden van onze Wettelijke Verklaring. Gelieve ons beleid inzake privacy te raadplegen. © 2013 KCWW

Cookie-instellingen